Verbroedering - Jumelage


Maldegem heeft Europese vrienden. Dat merk je als bij verbroederingsfeesten in onze gemeente de vlaggen van onze partnersteden het "stadhuis" sieren.

De oorsprong van deze Europese verbroedering gaat terug tot in 1963, toen de Duitse stad Lampertheim, in het kader van het historisch Frans-Duits vriendschapsverdrag, naarstig op zoek ging om in Frankrijk en later bij uitbreiding in Europa een stad of gemeente te vinden waarmee verbroederingsbanden konden worden gesmeed.
     In 1963 tijdens een muziekconcours maakte Lampertheim kennis met de harmonie van het Nederlandse Wierden. De kennismaking verliep hartelijk en werd later een basis voor een verbroedering met deze gemeente. 
     In 1965 werd een verbroedering opgezet met Ermont  (F) dat op zijn beurt al contacten onderhield met het Italiaanse Adria (I).
     Maldegem maakte in 1965 voor het eerst kennis met een delegatie uit Lampertheim. Aanleiding tot dit contact waren vriendschapsbanden tussen enkele voormalige soldaten uit Lampertheim die destijds hier op het voormalige vliegveld gekazerneerd waren en na de oorlog  terug contacten  hadden aangeknoopt met Maldegemse inwoners.
     Maldegem ontmoette de delegaties uit Ermont en Adria in 1966 tijdens aan verbroederingstreffen in Ermont.  In 1967 werden in Maldegem de verbroederingsoorkondes tussen Maldegem, Lampertheim en Ermont ondertekend. Een delegatie uit Adria was daarbij aanwezig. Door de contacten met Lampertheim werden ook de banden met Wierden (NL) verstevigd wat in 1972 tot een ondertekening verbroederingsoorkonde resulteerde.
     Adria bleef in contact met Maldegem danzij verbroederingsfeesten en tussentijdse bezoeken aan Ermont en Lampertheim. Sinds de verbroederingsband Lampertheim-Adria in 1979 werden jeugdkampen georganiseerd aan de Adriatische kust voor jongeren uit de partnersteden. Ook veel Maldegemse jongeren genoten van de zuiderse vakantiesfeer in Adria, terwijl ItaIiaanse jongeren op bezoek kwamen naar de Maldegemse jeugdherberg.
Op 25 mei 1996 werd de officiële verbroederingsakte tussen Maldegem en Adria ondertekend.
     Door de de val van de Berlijnse muur en de verdere ontspanning in Oost-Europan, werden contacten tussen Lampertheim en het Poolse Swidniça intenser wat uiteindelijk leidde in een verbroedering met deze Poolse gemeente. Door deze contacten tussen Lampertheim en de andere partnersteden werd ook Swidniça (PL) in het kransje van deze sterjumelage opgenomen. Maldegem ondertekende met deze Poolse gemeente een verbroederingsakte in 2010. De graven van gevallen Poolse soldaten op het Canadees kerkhof vormen een band met deze Poolse gemeente.
     De officiële verbroedering met Wierden werd om diverse redenen door de Nederlanders stopgezet, maar de vriendschapbanden die door de jaren heen zijn opgebouwd tussen verenigingen en particulieren blijven uiteraard bestaan.

Meerdere duurzame internationale vrienschapsbanden zijn in de loop der jaren gesmeed tussen families uit deze steden en gemeenten. Een tastbaar gevolg van deze verbroedering is de gerenommeerde jeugdherberg "Die Loyale", een zeer geslaagde creatie van Europese samenwerking tussen Maldegem en zijn Europese verbroederingspartners.
De jeugdherberg viert in 2023 zijn 50-jarig bestaan.


Wij zijn ook nog altijd op zoek naar nieuwe gezinnen die interesse hebben in het maken van Europese vrienden. Aarzel niet om deel te nemen aan deze fantastische en verrijkende ervaring.


Contact : verbroedering@cvimaldegem.be - 0498/86.95.47