Verbroedering

Maldegem heeft Europese vrienden. Dat merk je trouwens als bij feestelijkheden in onze gemeente de vlaggen van de partnersteden het "stadhuis" sieren.


De oorsprong van deze Europese verbroedering gaat terug tot in 1963, toen de Duitse stad Lampertheim, enthousiast door het historisch Frans-Duits vriendschapsverdrag, naarstig op zoek ging om in Frankrijk en elders in Europa een stad of gemeente van dezelfde grootte en structuur als hun eigen stad te vinden waarmee verbroederingsbanden konden worden gesmeed.
Het Franse Ermont is een voorstad van Parijs. 
Met het Nederlandse Wierden, in het groene Overijssel nabij Enschede/Almelo werd de officiële verbroedering om diverse redenen stopgezet, maar de vriendschapsbanden die door de jaren heen zijn opgebouwd tussen verenigingen en particulieren blijven uiteraard bestaan.
Maldegem ontmoette de delegatie van de partnerstad Adria bij bezoeken aan Ermont, dat inmiddels met deze Italiaanse stad verbroederd was. Adria bleef in contact met Maldegem dankzij verbroederingsfeesten en tussentijdse bezoeken in Ermont en Lampertheim. Sinds de verbroederingsband tussen Lampertheim en Adria in 1979 werden jeugdkampen georganiseerd aan de Adriatische kust voor de jongeren van de partnersteden. Ook veel Maldegemse jongeren genoten intussen van de zuiderse vakantiesfeer in Adria, terwijl Italiaanse jongeren op bezoek kwamen naar de Maldegemse jeugdherberg. Uit erkentelijkheid voor deze verbroederingsbanden werd op 25 mei 1996 de officiële verbroederingsakte tussen Maldegem en Adria ondertekend.


Tussendoor hebben de partnersteden ruimte om verschillende verbroederingsactiviteiten voor verschillende leeftijdsgroepen te organiseren. Meerdere duurzame internationale vriendschapsbanden zijn in de loop der jaren gesmeed tussen families uit deze steden en gemeenten.
Een tastbaar gevolg van deze verbroedering is de gerenommeerde Jeugdherberg ‘Die Loyale’, een zeer geslaagde creatie van Europese samenwerking tussen Maldegem en zijn Europese verbroederingspartners.
Wij zijn ook nog altijd op zoek naar nieuwe gezinnen die interesse hebben in het maken van Europese vrienden. Mocht je andere mensen kunnen overtuigen om eveneens deel te nemen , dan horen wij graag van hen. Aarzel niet om anderen warm te maken om deel te nemen aan deze fantastische en verrijkende ervaring.


Meer info?
Comité voor Initiatief - verbroedering: comite.voor.initiatief@maldegem.be
Mr. Willems Jan: fam.willems@telenet.be of 050/71.75.82

De keuze van Lampertheim voor Maldegem vindt haar oorsprong in de oorlogsjaren 40-45, toen enkele Lampertheimse soldaten op het voormalige vliegveld (thans industriezone) gekazerneerd waren. Bij verschillende bezoeken heen en weer in 1965 en 1966 leerde de Maldegemse delegatie in Lampertheim de andere partnersteden Wierden en Ermont kennen en waarderen.
Op pinksterzondag 14 mei 1967 werden de officiële verbroederingsoorkonden tussen Maldegem, Lampertheim en Ermont plechtig ondertekend. De officiële verbroedering met Wierden volgde wat later op 11 augustus 1972.

Sinds 2012 is er ook een officiële verbroedering met het Poolse Swidnica, een Poolse gemeente
(16 000 inwoners) gelegen ten zuiden van de gelijknamige stad Swidnica in de regio Zuid-West Silezië. Deze regio hoorde voor de tweede wereldoorlog nog tot Duitsland (Swidnica = Schweidnitz) maar werd na de val van het Derde Rijk grondgebied Polen.
Om de twee jaar wordt in een van de partnersteden een jumelagetreffen georganiseerd waarop alle partnersteden aanwezig zijn. In 2012 was Maldegem aan de beurt; een volgend treffen zal in de periode 2018-2020 georganiseerd worden.